DE GEBROKEN KAARS HOUDING – DE 5 VOORDELEN

In een drukke periode met veel stress komen er helaas vaak wat klachten om de hoek kijken.
Tja, we zijn immers geen robots die ongeremd door kunnen blijven gaan. Klinkt: weinig slaap, last van je rug en druk in je hoofd, je bekend in de oren? Goed nieuws: Yoga kan je hierbij helpen!
Yoga heeft namelijk zowel op de mat als naast de mat een positief effect voor kinderen! 

De Gebroken Kaars
Is een van die houdingen die tijdens de beoefening met name de onderrug verlicht en vervolgens kan genieten van een enorme rustgolf. Om hier optimaal van te genieten blijf je meestal 5 tot 10 minuutjes in deze houding. Kortom, een echte Yin Yoga houding. Lekker zen dus!

Gelijk aan de slag?
Eenmaal in de Gebroken kaars houding is het puur alles los laten en genieten! Maar…hoe kom je nou in deze houding? Hier is een trucje voor. Je legt je yoga mat met de korte kant tegen de muur. Je kan deze houding ook uitvoeren met gebruik van een dekentje of een kussen. Dit kan namelijk prettiger aanvoelen voor je onderrug. 

Ok, here we go!
Kom met je rechterzij tegen de muur aan zitten, met het kussentje of dekentje achter je. Rol vervolgens opzij zodat je met je rug op je yogamat ligt en je benen tegen de muur aan rusten. Pas eventueel de houding wat aan door met je zitbotjes meer naar de muur toe te bewegen. Check vervolgens of het kussen je onderrug ondersteunt. Hierbij komen je zitbotjes voorbij het kussen richting de muur.

Good job! Strek vervolgens je kruin weg van de muur, zodat je nek verlengt en kan ontspannen. Je schouders zijn laag en liggen ontspannen op je mat. Je armen liggen iets van je lichaam af met de handpalmen omhoog, net zoals in Savansa. Ontspan vervolgens je benen en laat ze zwaar worden. That’s it! Blijf ongeveer 5 tot 10 minuutjes in deze heerlijke relaxte houding.Ready? Om uit de Gebroken kaars houding te komen buig je je knieën en rol je op je zij. Kom vervolgens weer tot zit en voel even na wat de houding voor jou gedaan heeft.

De 5 voordelen van de Gebroken Kaars houding

1. Kalmeert de geest
Zoals vele Yoga houdingen, met name yin houdingen, wordt de gedachtegang rustiger. Door te focussen op de houding en je hieraan in dit geval over te geven zul je merken dat je alles om je heen even vergeet. Doordat je wat langer in de houding zit zul je ook merken dat wanneer het lichaam beetje bij beetje ontspant, de geest ook steeds wat kalmer wordt. Win-win dus!

2. Ultieme ontspanning van het lichaam
In de Gebroken kaars houding zul je merken dat je lichaam even rust krijgt en de ademhaling hierdoor verdiept. Zo is je kruin verlengd kan je nek ontspannen, je schouders rusten van je oren weg op de vloer, je onderrug wordt verlicht en wordt de druk van je benen afgehaald. Daarnaast brengt deze houding een positief effect op de gemoedsrust met zich mee waardoor het makkelijk is te ontspannen. Deze houding is daarom ook perfect aan het eind van je yoga practici of voor het slapen gaan.

3. Verlichten van rugklachten
Heerlijk ontspannen met je rug op de mat en benen omhoog zorgt ervoor dat de druk in je onderrug even verdwijnt. Hierdoor kan je onderrug weer even ontspannen en zul je merken dat de pijn langzaam verdwijnt. Door gebruik te maken van een kussentje of dekentje kan de onderrug wat meer strekking ervaren, wat nog prettiger aanvoelt! Na een hele dag zitten of staan kan het namelijk zijn dat dit gebied namelijk wat bedrukt voelt. Benieuwd hoe yoga je nog verder kan helpen bij rugklachten?

4. Bevorderd de nachtrust
Wanneer we niet goed slapen merken we dat het lichaam nog spanning vast houdt en de gedachtestroom blijft door razen. Heel vervelend als je vroeg je bed uit moet. Ontspanningsoefeningen zoals de Gebroken Kaars houding kunnen helpen je lichaam en geest te kalmeren. Benieuwd naar meer houdingen voor een betere nachtrust?

Tip: Wel eens aan Yoga Nidra gedacht? Yoga Nidra brengt je in een intense diepe staat van ontspanning, waarbij je uiteindelijk tussen wakker zijn en slapen in zit. Hier komen weinig tot geen oefeningen aan te pas en mag je heerlijk onder een dekentje liggen terwijl je luistert naar de aanwijzingen. Gelijk aan de slag?

5. Verbeterd de bloedsomloop
Wanneer we staan of zitten moet het hart aardig zijn best doen om het bloed door ons lichaam te pompen. Zo gaat het bloed vanuit je tenen weer naar je hart en vanuit je hart weer naar je kruin. Kortom, een aardige stukje! Nou ben ik met 1.86m niet de kleinste natuurlijk, maar toch blijft dit een bijzonder fenomeen.
Bij inversies wordt het drukverschil omgedraaid. Zo stroomt het bloed bijvoorbeeld makkelijker naar je hersenen. Bij de Gebroken Kaars houding ligt je hart op het laagste punt, waardoor je ook profiteert van dit effect.
Doordat het de bloedsomloop verbeterd is het ook een ideale houding om spieren te laten herstellen na bijvoorbeeld een rondje hardlopen of een intensieve yogales.

3 tips & tricks

1. Last van een hoge bloedruk?
Wees dan voorzichtig met de Gebroken kaars houding. Zoals hierboven genoemd krijgen de hersenen meer bloed en wordt de bloeddruk hier verhoogd. Indien je last hebt van een hoge bloeddruk kan dit als gevolg hebben dat je je hierdoor niet prettig gaat voelen. Het kan helpen om een kussentje onder je hoofd te leggen.

2. Stugge hamstrings?
Deze houding kan oncomfortabel zijn indien je hamstrings aardig vast zitten. No worries! Kom dan wat verder van de muur liggen en buig zo nodig je knieën totdat het weer comfortabel voelt. Naarmate je deze oefening vaker doet zul je merken dat je je benen steeds wat meer kan strekken en wellicht dichter met je zitbotjes richting de muur kan liggen.

3. Opzoek naar meer ontspanning?
Pas dan een korte meditatie toe terwijl je in de Gebroken kaars houding ligt. Richt hierbij bijvoorbeeld je aandacht op je ademhaling en probeer je uitademing te verlengen. Of, observeer je gedachtestroom als wolken die voorbij gaan zonder dat je erop in gaat.

×