Ooit overwogen om je lichaam te borstelen? 

Dat is nog kort door de bocht wat het fenomeen Dry Brushing inhoudt.
Ik stapte gelijk naar de winkel om een fijne borstel te kopen en het voelde vanaf het begin aan gelijk goed.
En dus ben ik mezelf nu al 2 weken lang van top tot teen aan het borstelen. Met resultaat!

Ik ben flink aan het borstelen geslagen de afgelopen tijd. Dry Brushing komt oorspronkelijk uit de Ayurveda waar het wordt gezien als een manier om ziektes te voorkomen. Het dagelijks borstelen van je huid schijnt een hele reeks aan gezondheidsvoordelen te hebben. Zo stimuleert het je bloedcirculatie, verwijdert het dode huidcellen, bevordert het je stofwisseling en helpt het om afvalstoffen af te voeren door het activeren van je lymfesysteem. Er zijn zelfs mensen die beweren dat het cellulite kan verminderen. En dat allemaal door een simpele handeling van een minuut of 5 in de ochtend.

Waar te beginnen?
Laten we beginnen bij de basis, en dat is: de borstel. Hierin ben je eigenlijk redelijk vrij in je keuze.
Er zijn namelijk vele borstels die geschikt zijn, zelf hou ik van natuurproducten zoals hout en zachte haren, maar het hangt er allemaal vanaf wat jij persoonlijk fijn vindt. Wat ik heb gedaan om de perfecte borstel te vinden? Ik ben vier winkels langsgegaan en heb daar rustig mijn arm staan borstelen totdat ik een borstel vond waarvan ik dacht: dit voelt prettig. De borstel die ik uiteindelijk heb gekozen is een houten badborstel met niet al te ruwe haren.

Het borstelproces.
Borstelen doe je bij voorkeur ‘s ochtends voordat je gaat douchen op een droge huid. De plek waar je het beste kan beginnen met borstelen is onderaan bij je voeten. En dan borstel je richting het hart om zo je bloedcirculatie te bevorderen. Je kan ervoor kiezen om korte rechte bewegingen te maken of circulerende bewegingen. Ik begin met het borstelen van mijn rechterbeen, eerst in kleine circulerende bewegingen, vervolgens ook nog in korte rechte stroken. Dan mijn linkerbeen, gevolgd door mijn rechterarm, linkerarm, rug (voor zover dat lukt), buik, borst en dan hals. Vergeet niet wat aandacht te schenken aan het borstelen van je liezen en oksels. Hiermee optimaliseer je de werking van het lymfesysteem en zorg je ervoor dat afvalstoffen beter kunnen worden afgevoerd. 

Mijn eerste indruk was gelijk goed. 
De borstel voelt fijn op mijn huid en ik heb echt het idee dat de doorbloeding na een nacht slaap weer op gang komt. Na een paar minuutjes borstelen voel ik me energiek en fris. Grappig genoeg is het een ontspannend en tegelijkertijd opwekkend proces. Hoewel mijn huid niet echt rood wordt, voel ik zeker verschil. Het borstelen maakt mijn huid een stuk zachter, het voelt zelfs alsof ik net een scrubsessie heb gehad. Of Dry Brushing ook helpt tegen cellulite durf ik niet te zeggen. Ik heb daar zelf geen last van. Of ik van plan ben om door te gaan met borstelen? Absoluut! Het tintelende gevoel dat je er aan overhoudt is zelfs een beetje verslavend.

Mijn ervaring is super!
Ben jij al begonnen en hoe bevalt het jou? Laat het me gerust weten. mail