Het einde van de zomervakantie is voor veel kinderen een spannende tijd. Ze komen in een nieuw klaslokaal met een nieuwe juf of meester. Soms komen daar ook nog nieuwe klasgenoten bij, of schoolvakken die voor je kind (nog) nieuw zijn.

Sommige kinderen vinden dit heel erg spannend, omdat ze niet weten waar ze aan toe zijn. Wat voor activiteiten staan er dit schooljaar op de planning? Is mijn nieuwe juf of meester leuk? Zal dit schooljaar moeilijk zijn en vinden de andere kinderen mij wel leuk?

Het is helemaal niet raar dat je kind deze periode spannend vindt. Sommige kinderen wennen sneller aan veranderingen dan andere kinderen, dat is volstrekt logisch. Maar je kunt je kind gelukkig wel helpen in deze soms stressvolle periode!

Vijf tips om het minder spannend te maken

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om deze periode voor je kind minder spannend te maken.

1: Rustmomenten

Geef je kind de tijd om te wennen aan deze – voor je kind – grote verandering. Zorg er ook voor dat er genoeg momenten zijn voor je kind om de verandering goed te verwerken. Veel kinderen hebben op jonge leeftijd al veel “verplichtingen” zoals pianoles, de sportclub en andere activiteiten. Plan genoeg rustmomenten in.

2: Samen ontspannen

Vindt je kind het moeilijk om zich volledig te ontspannen? Het helpt om je kind een lekker warm bad te laten nemen voor het gaat slapen. Ook kan het helpen om samen ademhalings- en yoga-oefeningen te doen. Een zeer effectieve manier om samen met je kind te ontspannen is ouder-kindyoga. In de video kun je zien hoe je samen met je kind een ademhalingsoefening kunt doen.

☘️?? Oefening ✨#2✨ Buikademhaling??☘️

?? Oefening ✨#2✨ Buikademhaling??5 weken lang geven we elke week 1 video oefening weg om lekker rustig te worden. Doe je ook mee? Je mag het filmpje ook delen om ook anderen een momentje van rust te laten ervaren.••••Heey! We wachten nog even op je..Zet alvast je geluid aan! En pak je knuffel..Welkom bij Yogasmiley Kinderyoga, leuk dat je weer kijkt.Oefening nummer 2 de buikademhaling.Pak je knuffel en kom op je rug liggen. Leg je knuffel op je buiken ga goed liggen. Je ademt in en je ademt weer uit. We doen het nog een keertje, je ademt in en je ademt weer uit, dat doen we nog een keer je ademt in, en weer uit. Als je inademt komt je buik omhoog, als je uitademt komt je buik weer naar beneden. Je kunt de oefening ook uitbreiden. Door 5 tellen in te ademenen en 10 tellen uitademen. Dit was oefening nummer 2 de buikademhaling. Heb je de oefening van vorige week gemist? Het vingertippen. Klik dat hier ergens onderin de link. En veel plezier met kijken. Doeiii

Geplaatst door Yogasmiley Kinderyoga op Maandag 6 augustus 2018

 

3: Voldoende slaap

Natuurlijk is slaap niet alleen belangrijk in een stressvolle periode. Wel is het in een periode met veel veranderingen extra belangrijk om voldoende te slapen en goed uitgerust weer te kunnen beginnen aan een nieuwe (school)dag.

4: Praten over school

Bereid je kind ruim voordat de school weer begint voor op wat er komen gaat. Zo komt het begin van het nieuwe schooljaar voor je kind niet zomaar uit de lucht vallen, na zes weken spelen en niets doen. Betrek eventueel ook de broertjes en zusjes van je kind bij deze gesprekken; zij hebben misschien al meer ervaring met het starten van een nieuw schooljaar. Benadruk ook de dingen die niet zullen veranderen: veel van de klasgenootjes kent je kind nog van vorig jaar, en het schoolplein is nog steeds hetzelfde.

5: Houding

Let goed op de houding van je kind. Vaak kun je aan de houding van je kind merken hoe het zich voelt. Soms worden kinderen chagrijnig of boos als ze heel erg gespannen zijn. Als je dit merkt, ga dan samen met je kind rustige activiteiten doen. Of doe samen met je kind wat yoga-oefeningen om een minder gespannen houding te kunnen aannemen.

Conclusie

Geef je kind ruim de tijd om te wennen aan alle veranderingen in deze spannende periode. Zorg ervoor dat je kind genoeg slaap krijgt en dat je ruim op tijd begint met samen praten over het nieuwe schooljaar. Zo maak je het minder spannend voor je kind. Is het voor je kind heel moeilijk om te ontspannen? Doe dan samen yoga- en ademhalingsoefeningen!

×