Veel ouders zijn gefrustreerd omdat hun kind vaak druk is. Het is helemaal niet raar dat kinderen vaak druk zijn. Druk zijn hoort nou eenmaal bij kinderen. Toch kan drukte bij kinderen een signaal zijn van een onderliggend probleem. Zo kan het dat je kind niet lekker in zijn of haar vel zit of dat je kind gewoon om extra aandacht vraagt.
Waarom zijn kinderen druk?
Druk gedrag bij kinderen kan op verschillende manieren ontstaan. Natuurlijk speelt het karakter van je kind een grote rol. Het ene kind is drukker dan het andere kind, en andere kinderen zijn van zichzelf heel rustig. Het verschil kan ook veroorzaakt worden doordat sommige kinderen zichzelf prima kunnen vermaken, terwijl andere kinderen continu vermaakt moeten worden.
Naast het karakter van je kind speelt ook de omgeving een grote rol. Thuis zijn kinderen bijvoorbeeld vaak een stuk rustiger dan op school. Ook ruis zoals radio’s en televisies kunnen een rol spelen bij de drukte van het kind.
Ook kinderen die niet bijvoorbeeld ADHD hebben, kunnen heel druk zijn. De bovenstaande factoren kunnen hierbij een grote rol spelen. Vaak is er sprake van een sterke wisselwerking tussen het karakter en de omgeving van het kind.
Wat kun je doen aan druk gedrag?
Er zijn verschillende manieren om druk gedrag bij kinderen tegen te gaan. Zorg echter wel dat je kind zichzelf kan blijven. Het is normaal dat kinderen (soms) druk zijn, dat hoort nou eenmaal bij het kind zijn! We geven je drie tips om met je kind te werken aan het (ongewenst) drukke gedrag.
1: Zorg voor een rustige omgeving en structuur
Een rustige omgeving zorgt ervoor dat prikkels van buitenaf geminimaliseerd worden. Zo kan je kind rustig worden en makkelijker rustig blijven. Naast de rustige omgeving is structuur vaak heel belangrijk voor drukke kinderen. Zorg dat je kind weet wat er verwacht wordt en in welke situatie.
2: Zorg dat je kind zijn/haar energie kwijt kan
Een kind kan druk zijn omdat het zijn energie niet kwijt kan. Het is dan ook belangrijk om er als ouder voor te zorgen dat je kind zoveel mogelijk activiteiten kan ondernemen waarbij het zijn energie kwijt kan. Zo kan sport een grote bijdrage leveren als het gaat om energie kwijtraken. Zo kan je kind thuis tot rust komen.
3: Praat met je kind
Veel kinderen die (te) druk zijn, hebben zelf helemaal niet door dat ze onwenselijk gedrag vertonen. Het is daarom belangrijk om met je kind het gesprek aan te gaan. Leg je kind uit wat er fout gaat en probeer door middel van een gesprek de oorzaak te achterhalen. Geef je kind niet het gevoel dat het “fout bezig” is, want kinderen kunnen er vaak zelf ook niets aan doen dat ze druk zijn.
Kinderyoga
Yoga heeft een rustgevende werking, ook op kinderen. Kinderyoga kan je kind helpen om zijn energie kwijt te raken en tot rust te komen. Een goede kinderyogadocent kan bij binnenkomst van je kind goed aanvoelen welke oefeningen en bewegingen geschikt zijn. Als een kind bijvoorbeeld heel druk binnenkomt, dan kan de docent ervoor kiezen om de les wat “actiever” te beginnen, zodat je kind zijn energie kwijt kan.
Het actievere gedeelte van de yogales wordt vervolgens langzaam afgebouwd. In die fase kan de les overgaan op concentratie-oefeningen en meditatie. Daarnaast spelen ademhalingsoefeningen een grote rol. Door deze manier van lesgeven komt een kind volledig tot rust.
Natuurlijk is yoga niet de enige manier om je kind rustiger te maken, maar het kan zeker helpen. Vooral als er een onderliggend probleem is waardoor je kind druk is, kan yoga een grote rol van betekenis spelen.